Kinesiologie

Kinesiologie betekent letterlijk: “de leer van de beweging”. Deze beweging komt tot stand door communicatie tussen de verschillende individuele lichaamscellen. Enkele voorbeelden zijn sensorische prikkeloverdracht, de bloedcirculatie en de lymfecirculatie. Als deze communicatie blokkeert, kun je lichamelijke klachten ontwikkelen of veel stress ervaren. De praktische toepassingen die een kinesioloog gebruikt doet een beroep op het zelfhelend vermogen van het lichaam.

De lichamelijke klachten die we ontwikkelen zijn vaak een afspiegeling van waar we in zijn vastgelopen. Dit gaat grotendeels onbewust. Door lichamelijke klachten en stress kan het zijn dat je minder makkelijk leert of presteert. Door stress blokkeert bijvoorbeeld een goede samenwerking van verschillende functies in de hersenen. Als je dan de tafel van 4 moet opzeggen terwijl de juf met haar handen op tafel tikt, lukt dat ineens niet meer, hoe aardig je de juf ook vindt. Door inzicht te krijgen in wat voor jou stress veroorzaakt (in dit voorbeeld de tikkende pen) en deze stress weg te halen (door het lichaam te ontspannen), maken we lichaam en geest sterker en bewuster.

Bij de spiertesten wordt een arm of been in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier zoveel mogelijk wordt geïsoleerd. Daarop wordt zachte druk uitgeoefend om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden kan in allerlei vormen van stress liggen: met de feitelijke spier is niets mis!

Het vakgebied kinesiologie benaderd een probleem vanuit de gezondheidsdriehoek. Hier enkele voorbeelden:

 • Structuur:
  • Rugklachten door verkeerde houding,
  • RSI door veel herhaalde bewegingen,
  • geblokkeerde samenwerking van hersenhelften met als mogelijk gevolg dyslexie of leerproblemen. Denk hier ook aan blessures door een fiets- of auto ongeluk.
 • Emotie:
  • Stress (positief of negatief: te veel is nooit goed!), faalangst, nervositeit, depressie, gedragsproblemen.
 • Chemie:
  • Voedingsallergie of intolerantie, voedingstekorten of te veel toxines, water tekort, hormoononbalans.

Het opheffen van blokkades (met kinesiologie) kan op  allerlei manieren: via acupressuur, oefeningen, reflexpunten, stress release etc.

Wil je meer informatie over kinesiologie: kijk op www.welkin.nl